primair onderwijs


primair onderwijs 1.0

((vooral) in Nederland. In Nederland is het verwante begrip "basisonderwijs" van toepassing op onderwijs voor leerlingen uit de leeftijdsklasse van 4 jaar (groep 1) tot 12 jaar (groep 8). Vlaanderen hanteert voor deze leeftijdsgroep een opdeling in kleuteronderwijs (3-5 jaar) en lager onderwijs (6-12 jaar).)

het gestructureerd aanleren van kennis, vaardigheden en attitudes aan leerlingen in het basisonderwijs en speciaal onderwijs op dit niveau; leerplichtig onderricht in het basisonderwijs en speciaal onderwijs op dit niveau; concreet ook: geheel van lessen en oefeningen waardoor leerlingen in het basisonderwijs en speciaal onderwijs op dit niveau hun kennis, vaardigheden en attitudes ontwikkelen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Primair onderwijs…

is onderwijs; is een handeling

  • [Functie] dient om kennis, vaardigheden en attitudes op basisniveau bij te brengen, zoals rekenen, schrijven en algemeen vormende vakken
  • [Plaats] vindt plaats op basisscholen en op scholen voor verschillende vormen van speciaal basisonderwijs op dit niveau, te weten speciaal basisonderwijs voor kinderen met extra leerbehoeften waarin de reguliere basisschool niet kan voorzien, speciaal onderwijs voor kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, en voortgezet speciaal onderwijs
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kenmerkt zich door algemene vorming
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kenmerkt zich op scholen voor speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs door extra begeleiding voor leerlingen met leerproblemen, gedragsproblemen of een beperking
  • [Belanghebbende of begunstigde] richt zich op leerlingen in de leeftijd van vier jaar (groep 1) tot twaalf jaar (groep 8)
  • [Handelende persoon] wordt gegeven door een leerkracht
  • [Object ontstaan] krijgt zijn beslag in lessen en oefeningen

Algemene voorbeelden


Basisschool De Kranepoort staat in Gouderak, een klein dorp in de Krimpenerwaard. Vanuit de veiligheid van onze school in het dorp willen we onze leerlingen in contact brengen met de wereld daarbuiten [...]. Het team verzorgt daarom uitdagend en kwalitatief goed primair onderwijs, zodat kinderen een brede basis meekrijgen.

https://www.obsdekranepoortgouderak.nl/ons-onderwijs/missie-visie/,

De Sterrenschool is een innovatief concept voor kinderopvang en primair onderwijs voor kinderen van nul tot twaalf jaar.

https://wij-leren.nl/sterrenschool.php

Leerlingen met een visuele beperking, al dan niet in combinatie met een andere beperking, kunnen bij ons terecht tijdens hun volledige onderwijsloopbaan. Wij bieden primair onderwijs en voortgezet onderwijs aan op scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs.

https://docplayer.nl/14235454-Visio-onderwijs-schoolgids.html,

primair onderwijs 2.0

((vooral) in Nederland. In Nederland is het verwante begrip "basisonderwijs" van toepassing op onderwijs voor leerlingen uit de leeftijdsklasse van 4 jaar (groep 1) tot 12 jaar (groep 8). Vlaanderen hanteert voor deze leeftijdsgroep een opdeling in kleuteronderwijs (3-5 jaar) en lager onderwijs (6-12 jaar).)

deel van het onderwijsstelsel dat bestaat uit het reguliere basisonderwijs en speciaal onderwijs op dit niveau

Semagram (extra betekenisinformatie)


Primair onderwijs…

is een deel van het onderwijsstelsel

  • [Deel] bestaat uit het basisonderwijs, het speciaal basisonderwijs, het speciaal onderwijs en het speciaal voortgezet onderwijs
  • [Geheel] is een onderdeel van een geheel van inrichtingsvormen voor leerplichtig onderricht
  • [Ordening of volgorde] gaat in het onderwijsstelsel vooraf aan het voortgezet onderwijs
  • [Belanghebbende of begunstigde] is in de regel toegankelijk voor leerlingen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar

Algemene voorbeelden


Wat is het primair onderwijs? Sinds de invoering van de Wet op het primair onderwijs op 1 augustus 1998 is primair onderwijs de officiële parapluterm voor de volgende onderwijssectoren: het basisonderwijs: het onderwijs op de basisschool; het speciaal basisonderwijs: het onderwijs voor kinderen met extra leerbehoeften waarin de reguliere basisschool niet kan voorzien; het speciaal onderwijs: het onderwijs voor kinderen met zwaardere problematiek. Het gaat dan om een visuele, auditieve, lichamelijke of verstandelijke beperking, en/of met psychische of zware gedragsproblemen; het voortgezet speciaal onderwijs: deze scholen zijn bedoeld voor de kinderen die na het speciaal onderwijs verder worden begeleid in hun leerproces.

https://www.onderwijsloket.com/kennisbank/artikel-archief/wat-is-het-verschil-tussen-primair-onderwijs-en-basisonderwijs/,

De PO-Raad behartigt de belangen van besturen in het primair onderwijs. Daar vallen ook speciaal onderwijs (so), speciaal basisonderwijs (sbo) en het voortgezet speciaal onderwijs (vso) onder. Wat is het verschil tussen speciaal basisonderwijs (sbo) en speciaal onderwijs (so)? Sommige leerlingen lopen - om verschillende redenen - vast in het basisonderwijs. Voor deze leerlingen biedt het sbo een ondersteuning op het onderwijsleerproces. Bij meer complexe problemen - of wanneer een integrale behandeling met jeugdhulp belangrijk is - komt het so in beeld. Het sbo behoort officieel niet tot het speciaal onderwijs en valt daarom onder de Wet op het primair onderwijs (WPO). Scholen voor so en vso vallen onder de Wet op de Expertisecentra (WEC).

https://www.poraad.nl/kind-onderwijs/gespecialiseerd-onderwijs/het-so-sbo-en-vso

De volgende onderwijssectoren kunnen worden onderscheiden: Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs, Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie, Hoger Beroepsonderwijs, Landelijke Organen Beroepsonderwijs, Onderwijsbegeleiding, Onderwijsverzorging en Wetenschappelijk onderwijs.

http://www.bdhadvocaten.nl/au_onderwijsrecht.asp

Het kleuteronderwijs zou binnen het basisonderwijs een eigen domein moeten zijn. Met de wetswijziging in 1985 is het kleuteronderwijs in het primair onderwijs opgenomen en daardoor onvindbaar geraakt.

https://www.onderwijsmaakjesamen.nl/actueel/geef-kleuteronderwijs-een-eigen-plek/,

De uitkomsten zullen vergeleken worden met de taakbelasting en taakbesteding van leraren in het gehele primair onderwijs.

http://www.bredeschool.net/frames/n125.htm,

Als de resultaten van de belronde worden doorberekend naar heel Nederland, zou het primair onderwijs meer dan 1200 leraren tekort komen.

De Telegraaf,

primair onderwijs 3.0

((vooral) in Nederland. In Nederland is het verwante begrip "basisonderwijs" van toepassing op onderwijs voor leerlingen uit de leeftijdsklasse van 4 jaar (groep 1) tot 12 jaar (groep 8). Vlaanderen hanteert voor deze leeftijdsgroep een opdeling in kleuteronderwijs (3-5 jaar) en lager onderwijs (6-12 jaar).)

opleiding ingericht door een basisschool, binnen het reguliere basisonderwijs, het speciaal basisonderwijs, het speciaal onderwijs en het speciaal voortgezet onderwijs

Semagram (extra betekenisinformatie)


Primair onderwijs…

is een opleiding

  • [Plaats] wordt gevolgd aan een basisschool en op scholen voor verschillende vormen van speciaal basisonderwijs op dit niveau, te weten speciaal basisonderwijs voor kinderen met extra leerbehoeften waarin de reguliere basisschool niet kan voorzien, speciaal onderwijs voor kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, en voortgezet speciaal onderwijs
  • [Duur] strekt zich in Nederland uit over een voorgeschreven studietermijn van acht leerjaren
  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt gevolgd door leerplichtige leerlingen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar
  • [Gevolg of resultaat] leidt tot een getuigschrift basisonderwijs

Algemene voorbeelden


De meeste leerlingen genieten primair onderwijs op onze school. Na het doorlopen van de basisschool kunnen leerlingen zich verder ontwikkelen door het volgen van voortgezet onderwijs ter voorbereiding van het behalen van het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT).

https://www.stichtingnob.nl/Downloads/School/241/Schoolgids%202020%20-%202021.pdf,

De niveaus beschrijven wat leerlingen aan het einde van het primair onderwijs voor rekenen/wiskunde moeten kennen en kunnen.

https://www.nro.nl/sites/nro/files/migrate/Programmeringsstudie-Rekenen.pdf,